Ogórki
Lubisz kwaszone ogórki? To dobrze! jedz na zdrowie kilka ogórków dziennie, bo one chronią przed chorobą serca, nowotworami i wrzodami żołądka.
Pod jednym warunkiem: muszą być kiszone naturalnie, czyli tak, jak uczyły nasz nasze babcie.
Dokładnie ten proces wykorzystany został w produkcji ogórków kwaszonych domowych, bez dodatku jakiejkolwiek chemii.
Dzięki temu, ogórki te posiadają korzystne dla zdrowie człowieka bakterie Lactobacillus plantarum, których zdrowotne właściwości zbadał profesor
Marek Naruszewicz z Pomorskiej Akademii Medycznej.
Wykazał on, że bakteria znajdująca się w szarym nalocie na ogórku, chroni nas przed:
nowotworami jelita grubego; obniża poziom złego cholesterolu (po kilku tyg. jedzenia kiszonych ogórków poziom cholesterolu spada aż do 10%);
likwiduje stany zapalne, które dają początek miażdżycy.